Seurakuntaneuvosto

Seurakuntayhtymässä sen jokaisella seurakunnalla on oma seurakuntaneuvosto, joka johtaa seurakunnan toimintaa. Seurakuntaneuvoston jäsenet valitaan seurakuntavaaleissa.

Seurakuntaneuvosto päättää niiden varojen käytöstä, jotka seurakunnalle osoitetaan seurakuntayhtymän talousarviossa.

Pietarsaaren suomalaisen seurakunnan seurakuntaneuvostoon kuuluu 12 jäsentä. Puheenjohtajana toimii kirkkoherra ja sihteerinä seurakuntasihteeri.

Seurakuntaneuvostossa on tällä hetkellä kolmelta eri listalta: Seurakuntamme Parhaaksi (SEPARI), Yhteinen Kirkkomme sekä Sosialidemokraatit ja Sitoutumattomat.

Seurakuntaneuvoston jäsenet

Isokoski Sauli SEPARI

Järvenlahti Terttu SDP

Kettula Sami SEPARI

Koskela Kari SDP

Koski Kaisa SDP

Rannankari Marjatta YHTkirkkomme

Rasmus Iina-Kaisa YHTkirkkomme

Riihimäki Tuomo SDP

Seppälä Marja Sit.

Silvennoinen Pentti YHTkirkkomme

Suvanto Vesa SDP

Varila Antero YHTkirkkomme

Yhteinen kirkkovaltuusto

Seurakuntayhtymän ylintä valtaa käyttää yhteinen kirkkovaltuusto. Se päättää yhtymän talouden päälinjoista ja esimerkiksi rakennushankkeista. Myös yhteisen kirkkovaltuuston jäsenet valitaan seurakuntavaaleilla.

Valitut luottamushenkilöt yhteiseen kirkkovaltuustoon 2015-2018

Yhteinen kirkkovaltuusto valitsi Rainer Karvonen puheenjohtajaksi ja Tuomo Riihimäki ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi ja Charles Östman toiseksi varapuheenjohtajaksi kaudelle 2017-2018.

Jakobstads svenska församling

Rejd Nylund
Fredrik Djupsjöbacka
Mats Källman

Kirkkovaltuusto on seurakunnan ylin päättäjä

Seurakunnilla on laaja toiminallinen ja taloudellinen itsenäisyys.

Seurakunnan ylin päättävä elin on kirkkovaltuusto, jonka seurakuntalaiset valitsevat seurakuntavaaleissa neljän vuoden välein. Kirkkovaltuusto johtaa seurakunnan toimintaa.

Kirkkovaltuusto valitsee kirkkoneuvoston, joka vastaa käytännön johtamisesta ja valmistelee asiat kirkkovaltuuston päätettäväksi.

Yhteinen kirkkovaltuusto on seurakuntayhtymän tärkein päätöksentekijä

Seurakuntayhtymä muodostuu useista seurakunnista. Yhtymiä on yleensä suurissa kaupungeissa. Yhtymän voivat muodostaa myös kahden tai useamman kunnan alueella olevat seurakunnat.

Seurakuntayhtymässä tärkeimmät päätökset tekee yhteinen kirkkovaltuusto. Valtuustossa on vaaleilla valittuja luottamushenkilöitä kaikista yhtymän seurakunnista. Yhteinen kirkkovaltuusto päättää yhtymän talousarviosta, kirkollisveron suuruudesta, rakennushankkeista ja suurimmista avustuksista. Kirkkovaltuusto jakaa seurakuntatyöhön käytettävät varat seurakuntien kesken.

Yhteinen kirkkoneuvosto johtaa seurakuntayhtymän toimintaa, hallintoa ja taloutta. Se valmistelee yhteisen kirkkovaltuuston kokoukset ja panee toimeen sen päätökset.

Jokaisessa yhtymän seurakunnassa on vaaleilla valittu seurakuntaneuvosto. Se johtaa seurakunnan toimintaa, edistää sen hengellistä elämää sekä päättää seurakunnalle myönnettyjen varojen käytöstä.