Seurakuntaneuvosto

Seurakuntayhtymässä sen jokaisella seurakunnalla on oma seurakuntaneuvosto, joka johtaa seurakunnan toimintaa. Seurakuntaneuvoston jäsenet valitaan seurakuntavaaleissa.

Seurakuntaneuvosto päättää niiden varojen käytöstä, jotka seurakunnalle osoitetaan seurakuntayhtymän talousarviossa.

Pietarsaaren suomalaisen seurakunnan seurakuntaneuvostoon kuuluu 12 jäsentä. Puheenjohtajana toimii kirkkoherra ja sihteerinä seurakuntasihteeri.

Seurakuntaneuvostossa on tällä hetkellä kolmelta eri listalta: Seurakuntamme Parhaaksi (SEPARI), Yhteinen Kirkkomme sekä Sosialidemokraatit ja Sitoutumattomat.

Seurakuntaneuvoston jäsenet

• Isokoski Sauli SEPARI
  • Järvenlahti Terttu SDP
  • Kettula Sami SEPARI
  • Koskela Kari SDP
  • Koski Kaisa SDP
  • Rannankari Marjatta YHTkirkkomme
  • Rasmus Iina-Kaisa YHTkirkkomme
  • Riihimäki Tuomo SDP
  • Seppälä Marja Sit.
  • Silvennoinen Pentti YHTkirkkomme
  • Suvanto Vesa SDP
  • Varila Antero YHTkirkkomme

Seurakuntavaalit

Seuraavat seurakuntavaalit järjestetään marraskuussa 2018 teemalla Minun kirkkoni.

Vaaleissa äänestetään kirkon ja sen 400 seurakunnan tulevaisuudesta. Asettumalla ehdokkaaksi omassa seurakunnassasi ja äänestämällä voit vaikuttaa. Äänestysoikeus on kaikilla seurakunnan 16 vuotta täyttäneillä jäsenillä.

Yhteinen kirkkovaltuusto

Seurakuntayhtymän ylintä valtaa käyttää yhteinen kirkkovaltuusto. Se päättää yhtymän talouden päälinjoista ja esimerkiksi rakennushankkeista. Myös yhteisen kirkkovaltuuston jäsenet valitaan seurakuntavaaleilla.

Valitut luottamushenkilöt yhteiseen kirkkovaltuustoon 2015-2018

Yhteinen kirkkovaltuusto valitsi Rainer Karvonen puheenjohtajaksi ja Tuomo Riihimäki ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi ja Charles Östman toiseksi varapuheenjohtajaksi kaudelle 2015-2018.

Jakobtads svenska församling Pietarsaaren suomalainen seurakunta Pedersören seurakunta Ähtävän seurakunta Purmon seurakunta
Rainer Karvonen Kari Koskela Roger Eriksson Erik Johansson Rejd Nylund
Cecilia Åminne Pentti Silvennoinen Pia Kass Alf Snellman Fredrik Djupsjöbacka
Monika Grägg Sauli Isokoski Lars Kass Görel Borgmästars Mats Källman
Kim Mäenpää Tuomo Riihimäki Josefine Snellman Fredrik Lassfolk
Märta-Lisa Westman Antero Varila Mika Lassfolk Ann-Marie Lillmåns-Backlund
Maire Paavola Marja Seppälä Magnus Östman Jonas Ahlvik
Gunilla Nybäck Marjatta Rannankari Charles Östman
Tom Smeds Sami Kettula
Carin Hagman Vesa Suvanto
Greta Granbacka Iina-Kaisa Rasmus
Markus Karlsson
Tommy Joensuu
Bjarne Kull
Mia Anderssén-Löf

Kirkkovaltuusto on seurakunnan ylin päättäjä

Seurakunnilla on laaja toiminallinen ja taloudellinen itsenäisyys.

Seurakunnan ylin päättävä elin on kirkkovaltuusto, jonka seurakuntalaiset valitsevat seurakuntavaaleissa neljän vuoden välein. Kirkkovaltuusto johtaa seurakunnan toimintaa.

Kirkkovaltuusto valitsee kirkkoneuvoston, joka vastaa käytännön johtamisesta ja valmistelee asiat kirkkovaltuuston päätettäväksi.

Yhteinen kirkkovaltuusto on seurakuntayhtymän tärkein päätöksentekijä

Seurakuntayhtymä muodostuu useista seurakunnista. Yhtymiä on yleensä suurissa kaupungeissa. Yhtymän voivat muodostaa myös kahden tai useamman kunnan alueella olevat seurakunnat.

Seurakuntayhtymässä tärkeimmät päätökset tekee yhteinen kirkkovaltuusto. Valtuustossa on vaaleilla valittuja luottamushenkilöitä kaikista yhtymän seurakunnista. Yhteinen kirkkovaltuusto päättää yhtymän talousarviosta, kirkollisveron suuruudesta, rakennushankkeista ja suurimmista avustuksista. Kirkkovaltuusto jakaa seurakuntatyöhön käytettävät varat seurakuntien kesken.

Yhteinen kirkkoneuvosto johtaa seurakuntayhtymän toimintaa, hallintoa ja taloutta. Se valmistelee yhteisen kirkkovaltuuston kokoukset ja panee toimeen sen päätökset.

Jokaisessa yhtymän seurakunnassa on vaaleilla valittu seurakuntaneuvosto. Se johtaa seurakunnan toimintaa, edistää sen hengellistä elämää sekä päättää seurakunnalle myönnettyjen varojen käytöstä.