TIETOA SEURAKUNNAN TOIMINNASTA

1.6.2020 alkaen tilanne muuttuu myös seurakunnissa. Seuraamme jatkuvasti keskeisiä ohjeita ja päivitämme tarvittaessa tietoa. Huomioikaa, että seurakunnan kaikissa tiloissa on nyt maksimimäärä henkilöitä jotka samanaikaisesti voivat olla läsnä. Suojellakseen toisia on sen, joka mahdollisesti on saanut tartunnan, jäätävä tilaisuuksista pois.    (20.05.2020)

Seurakunnassamme haluamme edelleen suojata niitä kanssaihmisiä, jotka ovat erityisen alttiita koronaviruksen riskeille.

Ottakaa mielellänne yhteyttä seurakunnan työntekijöihin, jotka ovat teitä varten. Ottakaa ensisijaisesti yhteyttä puhelimitse tai sähköpostitse.

Jumalanpalveluselämä

• 1.6 jälkeen vietetään avoimia jumalanpalveluksia. Läsnä olevien määrä on riippuvainen kirkon koosta. Jokaiselle kirkolle on laskettu maksimimäärä läsnä olevia turvavälien suojaamiseksi. Tämä saa seurauksia m.m. siihen kuinka lähellä toisiaan istutaan sekä riittävän etäisyyden pitäminen kirkkoon tullessa ja sieltä lähtiessä. Mahdollisesti oireileva ei voi osallistua. Kirkkoon tullessa ja sieltä lähtiessä tulee desinfioida kätensä.

• Seurakunnan jumalanpalvelukset pidetään pääsääntöisesti Pietarsaaren kaupunginkirkossa klo 10.00.

Hautaukset

• Läsnä olevien määrä on riippuvainen tilan koosta. Jokaiselle tilalle on laskettu maksimimäärä läsnä olevia turvavälien suojaamiseksi. Tämä saa seurauksia m.m. siihen kuinka lähellä toisiaan istutaan sekä riittävän etäisyyden pitäminen kirkkoon tullessa ja sieltä lähtiessä. Mahdollisesti oireileva ei voi osallistua. Kirkkoon tullessa ja sieltä poistuessa tulee desinfioida kätensä.

Muistotilaisuudet

• Muistotilaisuuksia ilman tarjoilua on mahdollista järjestää. Muistotilaisuudet ovat yksityistilaisuuksia ja niihin voi siksi osallistua korkeintaan 50 henkilöä.
  • Muisto-osuus on mahdollista järjestää myös heti siunaustoimituksen jälkeen kirkossa tai kappelissa.
  • Muistotilaisuuksia voi jälleen pitää seurakuntayhtymän tiloissa ja tilata tarjoilu keittiöstä 10.8. alkaen. Omalla tarjoilulla muistotilaisuuden voi järjestää seurakuntayhtymän tiloissa 1.9. alkaen, mikäli määräykset turvaväleistä on poistettu sitä ennen.

Kasteet

• Kasteet toimitetaan seurakunnan tiloissa. Läsnä olevien lukumäärä määräytyy tilan koon mukaan turvavälejä ja hygieniamääräyksiä noudattaen.
  • Kotikasteita ei vielä toimiteta, mutta niitä voi jälleen toimittaa 1.9. alkaen, mikäli määräykset turvaväleistä on poistettu sitä ennen.
  • Kastekahvia ei vielä ole mahdollista järjestää seurakunnan tiloissa. Kastekahvit ovat  yksityistilaisuuksia ja niihin voi siksi osallistua korkeintaan 50 henkilöä.
  • Kastejuhlia voi jälleen pitää seurakuntayhtymän tiloissa ja tilata tarjoilu keittiöstä 10.8. alkaen. Omalla tarjoilulla kastejuhlan voi järjestää seurakuntayhtymän tiloissa 1.9. alkaen, mikäli määräykset turvaväleistä on poistettu sitä ennen.

Vihkimiset

• Vihkimiset toimitetaan seurakunnan tiloissa.  Läsnä olevien lukumäärä määräytyy tilan koon mukaan turvavälejä ja hygieniamääräyksiä noudattaen.

• Hääjuhlia ei ole mahdollista varata seurakuntayhtymän tiloihin. Hääjuhla lasketaan yksityistilaisuudeksi ja niihin voi siksi osallistua korkeintaan 50 henkilöä.
  • Hääjuhlia voi jälleen pitää seurakuntayhtymän tiloissa ja tilata tarjoilu keittiöstä 10.8. alkaen. Omalla tarjoilulla hääjuhlan voi järjestää seurakuntayhtymän tiloissa 1.9. alkaen, mikäli määräykset turvaväleistä on poistettu sitä ennen.

Muutokset rippileirien ja konfirmaatioiden ajankohtiin löytyy täältä

Muut kokoontumiset

• Seurakunnan kotisivuilta ja lehti-ilmotuksista voit nähdä järjestettävän toiminnan

Diakonia

• Diakonian vastaanotto tapahtuu pääsääntöisesti puhelimitse ja sähköpostitse

Kansliat

• Ottakaa ensisijaisesti yhteyttä seurakuntakansliaan ja hautatomistoon puhelimitse tai sähköpostitse

Tässäkin tilanteessa saamme luottaa Jumalaan. Psalmissa 23 sanotaan:

Vaikka minä kulkisin pimeässä laaksossa,

en pelkäisi mitään pahaa,

sillä sinä olet minun kanssani.

Sinä suojelet minua kädelläsi,

Johdatat paimensauvallasi.

Pietarsaaressa 12.5.2020

Lotta Endtbacka

Ohjeita seurakunnan toimintaan osallistuvalle

Jokainen voi vaikuttaa koronavirusepidemian torjuntaan. Sen vuoksi:

• Älä osallistu jumalanpalvelukseen ja muihin seurakunnan kokoontumisiin, jos sinulla on lieviäkään flunssanoireita.

• Älä osallistu jumalanpalvelukseen ja muihin seurakunnan kokoontumisiin, jos olet palannut ulkomaanmatkalta alle kaksi viikkoa sitten.

• Suosi jumalanpalvelusten ja hartauksien seuraamista televisiosta, radiosta tai verkossa. https://evl.fi/uutishuone/pinnalla-nyt/koronavirus/hartauksia-verkossa

• Älä jää yksin kysymyksiesi ja huoliesi kanssa vaan ota yhteyttä seurakuntaan tai Kirkon keskusteluapuun. https://kirkonkeskusteluapua.fi/

• Pidä yhteyttä ystäviisi.

Seurakuntayhtymän tilojen käyttö koronan aikana

1.6. lähtien yli 50 ihmistä voi osallistua jumalanpalveluksiin ja muihin kirkollisiin toimituksiin, ottaen huomioon viranomaisten koronaviruksen takia antamat ohjeet riittävien turvavälien noudattamisesta. Turvaväli 1-2 metriä määrittelee, kuinka paljon ihmisiä mihinkin tilaan voidaan ottaa. Kokoontumisen yläraja on 500 henkeä. (Piispojen ohjeet 19.5.2020)

Pietarsaaren seurakuntayhtymän tiloissa käytetään seuraavia kävijämäärän enimmäisrajoja:

Pietarsaaren kirkko 90 henkeä (ehtoollisjumalanpalveluksissa 70 henkeä)

Pedersören kirkko 180 henkeä

Ähtävän kirkko 80 henkeä

Purmon kirkko 70 henkeä

Johanneksen kappeli 30 henkeä

Pietari 50 henkeä
Jakob 40 henkeä
Tarjoilutila 50 henkeä
Auditorio 15 henkeä