TIETOA PIETARSAAREN SUOMALAISEN, PIETARSAAREN RUOTSALAISEN JA PEDERSÖREN SEURAKUNTIEN TOIMINNASTA

Tällä hetkellä vallitsevassa tilanteessa haluamme seurakunnissamme suojata ne kanssaihmiset, jotka ovat erityisen alttiita koronaviruksen riskeille.

Siksi noudatamme keskeisten viranomaisten päätöksiä ja suosituksia. Suuria muutoksia tapahtuu seurakuntien toiminnassa.

Ota mieluusti yhteyttä seurakunnan työntekijöihin, jotka ovat sinua varten. Otathan ensisijaisesti yhteyttä puhelimitse tai sähköpostitse. Yhteystiedot löydät seurakuntien nettisivuilta, joita myös päivitämme jatkuvasti.

Alla olevasta näet vaikutuksen eri toimintamuodoille toistaiseksi.

Jumalanpalveluselämä

• avoimia jumalanpalveluksia ei vietetä, vaan ne vietetään netin kautta. Seurakuntien nettisivuilta löytyvät tiedot netin kautta lähetettävistä jumalanpalveluksista. Pietarsaaren suomalainen seurakunta pitää jumalanpalveluksensa klo 10.00, Pietarsaaren ruotsalainen ja Pedersören seurakunta yhteisen jumalanpalveluksen klo 12.00.
    Pedersören kirkko on pyhäpäivisin avoinna sielunhoitokeskusteluja, rukousta, hiljaisuutta ja kynttilänsytyttämistä varten klo 13-14. Työntekijöitä on paikalla kirkossa tämän ajan.

Hautaukset

Virallisten ohjeiden mukaan siunaukset toimitetaan ensisijaisesti haudalla. Keskustelkaa paikasta ja muista järjestelyistä siunaavan papin kanssa. Viranomaisten kymmenen hengen enimmäismäärä on edelleen voimassa. Piispojen 18.3. annetun tarkennuksen mukaan kaikkein lähimmät omaiset voivat osallistua. Lähiomaisiin lasketaan useimmissa tapauksissa puoliso sekä lapset perheineen. Kaikin käytettävissä olevin keinoin on pyrittävä välttämään tartuntariskiä esimerkiksi niin, että osallistujat ovat riittävän etäällä toisistaan. Riskiryhmään kuuluvan tai vähänkään vilustumisoireita saaneen henkilön ei tule osallistua siunaustilaisuuteen. Muistotilaisuuksia ei tällä hetkellä ole mahdollista varata meidän tiloihin.

Ensisijaisesti hautaukset toimitetaan arkipäivisin.

Poikkeustilan päätyttyä on mahdollista järjestää useammalle avoin muistotilaisuus.

Hautaukset toimitetaan Pedersören kirkossa, Johanneksen kappelissa, Ähtävän ja Purmon kappeleissa tai haudalla.

Kasteet

• Kasteet toimitetaan Pedersören kirkossa ja Achreniussalissa Ähtävällä huomioiden viranomaisten päätökset kokoontumisten rajoituksista.
  • Ensisijaisesti kasteet toimitetaan arkipäivisin.
  • Valitettavasti meidän on vältettävä kotikasteita

Vihkimiset

• Vihkimiset toimitetaan Pedersören kirkossa ja Achreniussalissa Ähtävällä huomioiden viranomaisten päätökset kokoontumisten rajoituksista.
  • Hääjuhlia ei voi varata seurakunnan tiloihin.

Rippikoulu

Valitettavasti poikkeusolot vaikuttavat myös rippikouluihin. Tälllä hetkellä emme pysty pitämään suunniteltuja kokoontumisia. Emme myöskään pysty sanomaan kuinka paljon suunnitellusta, esim. leireistä on pakko peruuttaa ja millä tavalla niitä täydennetään tai saavatko ne uudet päivämäärät. Tässä tilanteessa seuraamme kehitystä ja pidämme yhteyttä sähköpostitse ja puhelimitse. Luultavasti joudumme toimimaan jonkun aikaa enemmän netin kautta. Työstämme digiratkaisuja. Itse konfirmaatiot ovat toivottavasti mahdollisia, mutta luultavasti myöhemmin tänä vuonna, tarkkoja päivämääriä on vielä mahdotonta sanoa. Olemme yhteydessä asiaa koskeviin.

Muut kokoontumiset

• Muut seurakunnan kokoontumiset ovat tauolla.

Musiikkitoiminta

• Kaikki kuorot ja musiikkiryhmät ovat tauolla.
  • Seurakunta ei järjestä julkisia musiikkitapahtumia.
  • Opetus Pietarsaaren ruotsalaisen seurakunnan musiikkikoulussa päättyy tältä lukukaudelta.

Nuorten toiminta

• Seurakunnan nuorten toiminta ja isoskoulutus ovat tauolla.

Lapsityö

• Perhekerhot, päiväkerhot ja avoimet päiväkerhot ovat tauolla.
  • Pyhäkoulu sitä järjestävissä seurakunnissa päättyy tältä lukukaudelta.
  • Seurakuntakummit eivät tee kotikäyntejä

Iltapäiväkerhotoiminta

• Kaupunkiseurakuntien iltapäiväkerhotoiminta on tauolla keskiviikosta 18.3.2020 alkaen.

Diakonia

• Seurakuntien diakoniapiiri, Merilän raamattupiirit ja muut aikuisryhmät ovat tauolla.
  • Myös seurakuntien järjestämät lounaat, Teetupatoiminta, U-Klubben sekä sururyhmät jäävät tauolle.
  • Missionsstuganin (Pedersören kirkkoa vastapäätä) ja Drängstuganin (Purmo) kirpputoritoiminta jää tauolle.
  • Sairaaloiden, vanhainkotien, hoitolaitosten ja muiden vastaavien hartaudet on peruttu.
  • Diakonian vastaanotto tapahtuu pääsääntöisesti puhelimitse (puhelut, viestit, whatsapp) ja sähköpostitse.

Kansliat

• Ota ensisijaisesti yhteyttä hautatoimistoon ja seurakuntakanslioihin puhelimitse tai sähköpostitse.

Tässäkin tilanteessa saamme luottaa Jumalaan. Psalmissa 23 sanotaan:

Vaikka minä kulkisin pimeässä laaksossa,
en pelkäisi mitään pahaa,

sillä sinä olet minun kanssani.

Sinä suojelet minua kädelläsi,

johdatat paimensauvallasi.