Piispanvaalin ehdokkaat selvillä

19.8.2021 09.39

Lapuan hiippakunnan piispa valitaan neljän ehdokkaan joukosta. Ehdokkaat ovat lääninrovasti Jouko Ala-Prinkkilä Kauhajoelta, hiippakuntadekaani Terhi Kaira Seinäjoelta, tuomiorovasti Matti Salomäki Lapualta ja rovasti Jukka Jämsén Jyväskylästä.

Lapuan hiippakunnan tuomiokapituli vahvisti keskiviikkona 18.8.2021 piispanvaalin ehdokasasettelun ja arpoi ehdokkaille numerot.

Ehdokasasettelu päättyi 17.8. Ehdokkaan asettamiseksi tarvittiin vähintään 30 äänioikeutetun muodostama valitsijayhdistys.

Tuomiokapituli järjestää ensimmäisellä vaalikierroksella kaksi vaalipaneelia. Ensimmäinen pidetään tiistaina 28.9.2021 kello 18 Jyväskylässä Kuokkalan kirkossa. Toinen vaalipaneeli järjestetään tiistaina 12.10.2021 kello 18 Mustasaaren kirkossa. Mahdollisen toisen kierroksen ehdokkaiden välinen keskustelu järjestetään keskiviikkona 16.11.2021 kello 18 Lapuan tuomiokirkossa.

Kaikkia keskustelutilaisuuksia voi seurata paikan päällä (ennakkoilmoittautuminen hiippakunnan vaalisivuilla) tai verkon välityksellä (linkki hiippakunnan vaalisivulla). Lisäksi ehdokkaat esittäytyvät muun muassa videoilla hiippakunnan sosiaalisessa mediassa. Kysymyksiä ehdokkaille kerätään syyskuussa hiippakunnan vaalisivuilla.

Piispanvaalissa on noin 950 äänioikeutettua, joista puolet on pappeja ja puolet maallikkovalitsijoita. Vaali toimitetaan tiistaina 2. marraskuuta 2021. Mikäli kukaan ehdokkaista ei saa yli puolta annetuista äänistä, järjestetään toinen vaalikierros kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan kesken. Toisen kierroksen vaalipäivä on tiistai 23. marraskuuta.

Uuden piispan on määrä aloittaa virassaan 1. helmikuuta 2022. Arkkipiispa Tapio Luoma vihkii hänet piispan virkaan Lapuan tuomiokirkossa sunnuntaina 6. helmikuuta.