Koronaohjeet häiden järjestämiseen 1.6. jälkeen

Vihkimiset toimitetaan seurakunnan tiloissa. Vihkimiset ovat julkisia tilaisuuksia ja niihin voi osallistua yli 50 henkilöä tilan sen salliessa. Jokaiselle kirkolle on laskettu maksimimäärä läsnä olevia turvavälien suojaamiseksi. Tämä aiheuttaa seurauksia mm. siihen kuinka lähellä toisia istutaan sekä riittävän etäisyyden pitäminen kirkkoon tullessa sekä sieltä lähtiessä. Mahdollisesti oireileva ei voi osallistua. Kirkkoon tullessa ja sieltä poistuessa tulee desinfioida kätensä.

Hääjuhlia ei ole mahdollista varata seurakuntayhtymän tiloihin. Hääjuhla lasketaan yksityistilaisuudeksi ja niihin voi siksi osallistua korkeintaan 50 henkilöä. Hääjuhlia voi jälleen pitää seurakuntayhtymän tiloissa ja tilata tarjoilu keittiöstä 10.8. alkaen.
Omalla tarjoilulla hääjuhlan voi järjestää seurakuntayhtymän tiloissa 1.9. alkaen, mikäli määräykset turvaväleistä on poistettu sitä ennen.

 

Niin pysyvät nämä kolme: usko, toivo, rakkaus. Mutta suurin niistä on rakkaus.

 

Vihkiminen

Vihkipaikka ja -aika sekä vihkipappi ja -kanttori sovitaan seurakuntakanslian kanssa. Jos vihkimiseen on vielä aikaa, voidaan pappi ja kanttori ilmoittaa vasta lähempänä ajankohtaa.

Kirkollinen avioliittoon vihkiminen toimitetaan kirkossa, seurakuntakeskuksen kappelissa, kodissa tai muussa sopivaksi katsotussa paikassa. Pietarsaaren seurakuntayhtymän alueen suosituin vihkikirkko on Pedersören kirkko, jossa on kesäkuukausina useampi vihkiminen joka lauantai. Pietarsaaren kaupunginkirkko on myös suosittu. 

Musiikista sovitaan kanttorin kanssa vähintään kuukautta ennen tilaisuutta. Toimituksessa käytetään siihen sopivaa musiikkia.

Avioliitonesteidentutkinta eli "kuulutukset" tehdään morsiamen tai sulhasen kotiseurakunnan kirkkoherranvirastossa/ keskusrekisterissä tai maistraatissa. Sen voi tehdä myös netissä osoitteessa esteidentutkinta. Esteettömyystodistus on voimassa neljä kuukautta, joten sen voi hankkia hyvissä ajoin. Todistus on pyydettävä viimeistään viikkoa ennen vihkimistä.

Vihkimisen toimittavan papin kanssa sovitaan vihkiharjoituksista ja keskustelusta ennen vihkimistä. Pappi ottaa teihin yhteyttä sopiakseen tapaamisajankohdasta.

 "Rakkaus on kärsivällinen, rakkaus on lempeä." (1 Kor. 13:4)

Häätilaisuuden musiikki

Häätilaisuuden musiikin suunnittelu ja yhteydenpito kanttoriin on hyvä aloittaa varhaisessa vaiheessa. Mikäli häihin halutaan jotain vähemmän käytettyä musiikkia, on kanttorille hyvä jättää riittävästi aikaa valmistautua tilaisuuteen. Myös loma-ajat on otettava huomioon.

Vihkitilaisuudessa on alku- ja loppumarssi ja vihkivirsi sekä haluttaessa laulu- tai instrumenttimusiikkia. Vihkitilaisuuden musiikki tukee toimituksen luonnetta ja sisältöä.

Sopivia häämarsseja mietittäessä on hyvä huomioida musiikin soveltuvuus kirkkoon ja vihkitilanteen jumalanpalvelusluonteeseen. Kaikki musiikki ei ole kirjoitettu uruilla soitettavaksi ja näin vaikkapa orkesteriteoksen luonne ja sävy voi muuttua olennaisesti, jos se soitetaan uruilla.

Uusimmista suosikkikappaleista ei ole saatavissa nuotteja tai ne ovat vaikeasti jäljitettävissä, ja tämä on otettava huomioon musiikkia valittaessa. Kanttori auttaa mielellään musiikin valinnassa. Tapana on, että erikoistoivomusten kohdalla vihkipari hankkii toivomansa kappaleen nuotit itse.

 

Esimerkkejä häämarsseista

 •   Melartin: Juhlamarssi
 •   Mendelssohn: Häämarssi
 •   Kuula: Häämarssi
 •   Elgar: Pomp and circumstance
 •   Bach: F-duuri preludi
 •   Bach: C-duuri preludi
 •   Bach: g-molli preludi
 •   Beethoven: Jumalan kunnia luonnossa
 •   Händell: Water musik: Air
 •   Pachelbel: Canon in D
 •   Kokkonen: Hääsoitto
 •   Clarce: Trumpet Voluntary
 •   Hakanpää; Kesäfanfaari

Vihkivirreksi sopii useimmat virsikirjan virret. Netistä löytyy virsikirja, josta voi etsi mieluisia virsiä. Usein virreksi valitaan itselle mieluinen ja tuttu virsi. Näitä löytyy esimerkiksi numeroista 238 – 241, 462, 517, 571, 816-824.

 

Esimerkkejä vihkitilaisuuteen sopivista lauluista

 • Erkkilä: Suurin niistä on rakkaus
 • Franck: Leivästä enkelten/Panid angelicusKirkkomäki: Häälaulu
 • Laaksonen: Rakkauden liekki
 • Maasalo: Tuhansin kielin
 • Salminen: Tuulien teitä
 • Elokas: Herra kaiken onnen tuoja
 • Tikka: Armolaulu
 • Viitanen: Rakkauden käsky

Pietarsaaren suomalaisen seurakunnan kanttori Mirkkalea Konttila   p. 040 3100 434, sp. mirkkalea.konttila@evl.fi

Seurakuntayhtymän tilojen käyttö koronan aikana

1.6. lähtien yli 50 ihmistä voi osallistua jumalanpalveluksiin ja muihin kirkollisiin toimituksiin, ottaen huomioon viranomaisten koronaviruksen takia antamat ohjeet riittävien turvavälien noudattamisesta. Turvaväli 1-2 metriä määrittelee, kuinka paljon ihmisiä mihinkin tilaan voidaan ottaa. Kokoontumisen yläraja on 500 henkeä. (Piispojen ohjeet 19.5.2020)

Pietarsaaren seurakuntayhtymän tiloissa käytetään seuraavia kävijämäärän enimmäisrajoja:

Pietarsaaren kirkko 90 henkeä (ehtoollisjumalanpalveluksissa 70 henkeä)

Pedersören kirkko 180 henkeä

Ähtävän kirkko 80 henkeä

Purmon kirkko 70 henkeä

Johanneksen kappeli 30 henkeä

Pietarsaaren seurakuntakeskus

Pietari 50 henkeä
Jakob 40 henkeä
Tarjoilutila 50 henkeä
Auditorio 15 henkeä
Filippos 7 henkeä

Martha 7 henkeä
Elisabeth 3 henkeä
Maria 5 henkeä
Nuorisotila 10 henkeä
Immanuelin kappeli ei ole käytössä koronan aikana

Kirkkorannan seurakuntakoti
Iso sali 50 henkeä
Pikkusali 20 henkeä

Ähtävän seurakuntakoti
Achrenius-sali 50 henkeä
Fyren 15 henkeä jaettuna molempiin tiloihin
Arken 10 henkeä

Purmon seurakuntakoti
Max 30 henkeä

Pännäisten seurakuntakoti 
Päiväkerhotila max 10 henkeä
Sali max 30 henkeä

Ähtävän kappeli 10 henkeä

Purmon kappeli 7 henkeä

Vihkisormus